Ярко червени


Ярко червени яйца
3 с. л. сушени корени от брош (купуват се от билковите аптеки) се слагат в касерола и се заливат с 600 мл вода и 1 с. л. оцет.
Оранжеви яйца
4 с. л. ярко оцветен червен пипер се слага в касерола и залива с 1 с. л. оцет и 600 мл вода. Ако пиперът не е ярко оцветен, може да се добави и 1 с. л. куркума.
Жълти яйца
4 с. л. шафранка се слагат в касерола и се заливат с 600 мл вода и 1 с. л. оцет. Шафранката е изключително нискокачествено подобие на шафрана и представлява цветовете на растението Carthamus tinctorius, които се използват за хранително багрило. Може да я намерите в арабските магазини.
За флорални мотиви цветове от лилави или оранжеви хризантеми, малки съцветия от люляк или лилави стайни теменужки се топват във вода, слагат се върху яйцето и се овързват стегнато в тънки дамски чорапи. За повече цветен ефект в центъра на цветята може да се сложи по една нишка шафран, която ще даде допълнително оцветяване.
За мотиви на точки яйцата се поставят в тънки дамски чорапи, вътре се сипват зрънца ориз или леща, връзват се стегнато и зрънцата се разпределят. Може да се съчетаят флорални и точкови мотиви.
След като се приготвят всички яйца, се разпределят по касеролите, като може да се варят по 5-6 яйца наведнъж. След като се сварят, се изваждат и се охлаждат върху решетка, докато почти изсъхнат. Внимателно се махат чорапите, цветята и зърната, като шарките от натрупването на червения пипер не се отстраняват. Остават се да засъхнат напълно и се намазват с тънък слой зехтин.