proprioceptive writingWat is proprioceptive writing?
Om met de naam te beginnen: proprioception is afgeleid van het Latijnse proprius , dat ‘iemands eigen’ betekent.
Als je op deze manier schrijft, word je je bewust van alles wat er aan beelden, gevoelens en ideeën in je hoofd omgaat – een op zichzelf staand denksysteem dat de hele dag doorgaat en waar je normaal gesproken onmogelijk steeds bewust mee bezig kunt zijn.
Pas als je heel rustig naar jezelf luistert en opschrijft wat zich allemaal in je hoofd afspeelt, onderzoek je je eigen gedachten. En dan kunnen er ook stemmen (gedachten) naar voren komen die je misschien had weggestopt of was vergeten.
Expert in je eigen leven
Wies ontdekte proprioceptive writing in Amerika. “Ik was er heel enthousiast over, zag bij mezelf en bij andere deelnemers aan workshops die ik volgde, hoe goed dit werkt.
Dat het vragen oplost, dat het je mooie en verrassende inzichten geeft. Ik besloot proprioceptive writing naar Nederland te halen en het te combineren met mijn eigen ervaring als docent, schrijver en journalist.”
In de Flow mini-cursus geeft Wies uitgebreide uitleg, een stappenplan en praktische opdrachten om hier alleen of in een schrijfgroepje mee aan de slag te gaan.